De Laatste Testronde Is Begonnen

By Wouter Jan Strietman on 02 December 2016

Gedurende het project hebben we allerlei alternatieve materialen en ontwerpen/vormen getest op hun kansrijkheid als alternatief voor het gangbare pluis. Alle tests zijn uitgevoerd in de zeewatertank in Stellendam (onder gecontroleerde omstandigheden) en in de praktijk op zee (als stap 2 na de tests in de zeewatertank). Belangrijke criteria daarbij waren slijtvastheid, afbreekbaarheid, prijs en handelbaarheid. 

Kijk naar het testproces als een trechtering waarbij we steeds beter in beeld krijgen wat de meest kansrijke alternatieve materialen zijn. De tests van gisteren in Stellendam vormden de start van de laatste selectieperiode. Met dank aan API institute, Herikon, Peter Koning en Johan Baaij hebben we gisteren de volgende materialen kunnen testen:

  • TPS (biodegradeerbaar in water)
  • Yakleer: een stugge en flexibele variant
  • Polyurethaan (niet degradeerbaar maar oersterk): een stugge en flexibele variant
  • PVC strips (niet degradeerbare lange brede strips gemaakt van PVC die al door aan aantal vissers gebruikt worden in de praktijk.


Als beste uit de test kwamen TPS, een stugge variant van het yakleer en een flexibele variant van polyurethaan. Om er zeker van te zijn dat deze materialen in de praktijk ook goed werken en aantoonbaar duurzamer zijn in het gebruik dan het gangbare pluis worden de eindtests binnen een maand uitgevoerd. 
 
Met het uitvoeren van deze voorlopig laatste test met alternatieve materialen op zee zijn alle mogelijke opties zo goed als mogelijk uitgezocht. Voor alternatieve ontwerpen ligt dat anders: daar zullen in de toekomst nog tests mee uitgevoerd worden.

Op basis van de resultaten uit de twee laatste tests gaan we een brede bijeenkomst organiseren waarin we alle onderzoeksresultaten van het project zullen presenteren. We houden jullie hiervan op de hoogte!
Testing the alternatives - Photo by WJ Strietman.jpg

back